Laga rätt kost

Forma kroppen med rätt träning och kost

Att få en stark och hälsosam kropp som både är funktionell och har fin symmetri är något som många drömmer om. Genom att skapa bra rutiner i vardagen med träning och kost behöver du inte lägga mängder med timmar på gymmet eller leva på dietpulver.

Om du har begränsat med tid är ett hemmagym det perfekta sättet att hinna med träningen trots en hektisk vardag. Genom att lägga upp ett träningsprogram som tar med övningar för hela kroppen och köra det minst två gånger i veckan kommer du snart att märka hur du blir starkare och orkar mer. För att fortsätta att utmana dig själv kan du även lägga till extra belastning genom att bära en viktväst från Gorilla Sports. Träning med viktvästar är ett effektivt och enkelt sätt att öka belastningen vid kroppsviktsträning. Med västen kommer både knäböj, armhävningar och de flesta styrkeövningar att bli rejält mycket tyngre och därmed ge mer effektiv träning.

Hälsosam livstil ger fin form

För att forma kroppen gäller det att hitta en bra balans av träning och kost. Genom att äta nyttig kost håller du överflödiga kilon borta och undviker även skador eftersom hälsosam mat anses vara antiinflammatorisk. Exempel på hälsosamma livsmedel är fet fisk, grönsaker och bär. För att klara av att bibehålla en hälsosam vikt är det också bra att begränsa intaget av godis, läsk och andra snabba kolhydrater utan vitaminer och mineraler.

Styrketräning är det mest effektiva sättet om du vill forma din kropp och få en tight känsla i kroppen. Variera gärna tunga vikter med få repetitioner med cirkelträningspass med fler repetitioner men lättare vikter. För att fortsätta att få resultat av träningen är variationen a och o och att träna tills du verkligen blir rejält trött i musklerna. Effektiva övningar som ger snabba resultat är till exempel marklyft, knäböj och latsdrag. Dessa övningar aktiverar flera muskler samtidigt och är därför extra bra om du har ont om tid.

Mät dina framsteg

För att inte riskera att tröttna på träning och återgå till TV-soffan med en näve godis i handen gäller det att kontinuerligt mäta dina framsteg för att bibehålla motivationen. Använd gärna ett måttband eller en våg om du vill gå ner i vikt och anteckna varje vecka hur du ligger till. Skriv också upp hur tunga vikter eller hur många repetitioner du klarar av för att se hur du successivt blir starkare. Tydliga resultat gör att du blir motiverad att fortsätta att både träna och laga nyttig kost. Tänk också på att lägga din träning på en lagom nivå för att träningen ska bli av och undvik att planera in träning varje dag i veckan. Skriv upp alla genomförda pass i en kalender så att du får svart på vitt att du faktiskt har genomfört passen.

bard