Att komma igång

När motivationen tryter

Varje år runt nyår så flockas folk på gymmen för att stämma in i den gemensamma sången ”Vi ska hålla våra nyårslöften och bli hälsomedvetna”. Det är här du ska köpa ett gymkort om du är seriös med din träning för i stort sett alla träningscentra har erbjudanden till motiverade motionärer som behöver gå ned ett par eller flera kilon i vikt. I början kan både du själv som beslutat dig för en förändring, samt personalen på gymmet berikas av din ihärdiga lust att bli en hälsosammare människa och har du tur så kommer du också att behålla din motivation och se din kropp förvandlas långsamt inför allas blickar. Tyvärr är det långt ifrån alla som faktiskt hamnar här och redan efter en, två eller tre månader (ibland ännu kortare tid), ger folk upp när de antingen inte ser tillräckligt snabba resultat eller helt enkelt lockas av suget från sötsakernas hyllor.

Hur känner du att du håller på att ge upp?

Alla har nog haft känslan att man inte känner för något längre eller att man bara inte vill träna idag även om man lyckats dra sig till gymmet resterande veckodagar. Denna känsla är helt normal och till och med viktig de dagar då du har tränat för hårt eller när musklerna vill vila. Men om du börjar dra till dig en rad ursäkter dag efter dag för att inte ge dig ut och springa eller ta den där aerobics-kursen du så länge bestämt dig för att prova, så kan man nog säga att din motivation håller på att tryta. Ursäkter är ett typexempel och tyvärr mer vanliga än man kan tro. vad detta beror på måste du fråga dig själv. Om du har fysiska problem, smärta eller sjuk så är det helt i sin rätt att inte träna, men om du för övrigt är frisk som en nötkärna och letar efter saker som håller dig borta från gymmet, så ligger du definitivt i riskzonen över ursäktande latmaskar.

Vad göra?

Anledningen till att du känner såhär kan ha att göra med en rad olika faktorer. Du kanske har en depression, är stressad till max eller har en dålig kondition överlag som får dig att känna att allt är jobbigt. Många tycker också att träning är tråkigt. Vad du kan göra är att aldrig börja för snabbt eller tungt med någonting. Det är då du riskerar att ge upp för snabbt. Säg till dig själv att du ska se över din vardagsmotion som ett första steg och sedan kan du utöka din träning när du har den vanan inne. Vardagsmotionen är den viktigaste så börja gå eller cykla till jobbet, ta trapporna, cykla och handla istället för att nästan köra bilen in i entrén och ut och lek med barnen om du har några.

bard