Laga rätt kost

Betydelsen av kost och träning vid artros

Rätt kost och träning ger mängder med fördelar. För många är hälsosam kost och träning synonymt med att gå ner i vikt och få en snygg, muskulös kropp. Det går att optimera sitt träningsresultat genom att exempelvis äta rätt före och efter träning men i längden är det viktigaste av allt att vara frisk och pigg.

Den västerländska livsstilen är förknippad med utveckling, framgång och bekvämlighet. Ekonomisk utveckling leder till ökat välstånd på många sätt men tyvärr har den bekväma livsstilen även en mindre vacker baksida. Stillasittande och raffinerad ohälsosam kost leder till många sjukdomar och en allmän minskad nivå av fysiskt välmående.

Artros

En av de sjukdomar som kan orsakas av övervikt och stillasittande är artros. Artros är en av världens vanligaste ledsjukdomar och drabbar ungefär var fjärde person över 45 års ålder i Sverige. För att öka din kunskap om artros kan du läsa mer om orsaker och symptom samt om hur fysisk träning används i behandlingen. Artros innebär att ledsmärta uppstår av att ledbrosket bryts ner. Orsakerna till artros är delvis ärftliga men även övervikt kan bidra till artros på grund av den ökade belastningen på lederna.

Behandling av artros

Artos behöver endast i undantagsfall behandlas med operation. Ofta rekommenderas istället fysisk träning för att minska besvären. Genom träning förbättras ledfunktionen och smärtan kan minska eller försvinna. Om orsaken till artrosen är övervikt kan träning och rätt kost dessutom leda till en viktminskning som minskar belastningen på lederna.

Vilken typ av träning som bör väljas vid behandlingen beror på var någonstans artrosen sitter. Vid besvär i knäleden passar styrketräning, cykling och simning bra medan löpning kan innebära en alltför stor belastning på knäleden och därför bör undvikas. Bra träning vid artros i höfter är bland annat crawl och ryggsim samt kajakpaddling och styrketräning. Sitter artrosen istället i axlar fungerar löpning, styrketräning och annan träning som inte belastar axelleden för mycket. Oavsett var artrosen sitter bör all träning anpassas för att inte belasta det utsatta området med för hög belastning. Ta gärna hjälp av en fysioterapeut eller en personlig tränare som kan hjälpa dig med att anpassa ett träningsprogram efter dina förutsättningar.

Rätt kost vid artros

Det finns även indikationer på att antiinflammatorisk kost kan minska besvär med artros. Vid en antiinflammatorisk kost väljs vissa livsmedel bort som exempelvis socker och andra snabba kolhydrater. Istället gäller det att välja grönsaker, frukt och bär, fisk och andra hälsosamma livsmedel.

Om artrosen har orsakats av övervikt bör kosten anpassas för att successivt minska vikten. Genom att välja hälsosam mat och lågintensiv motion kan övervikten minska på sikt. Undvik tidsbegränsade bantningskurer med alltför lågt kaloriintag eftersom dessa tyvärr brukar resultera i en ännu högre vikt på längre sikt. Ha fokus på att skapa en hälsosam livsstil som du trivs med i längden.

bard