Laga rätt kost

Träning ingen ursäkt för dålig kosthållning

Tillhör du den skara som tränar förhållandevis mycket och dessutom inte lider av övervikt? Har du även hört folk i din närhet påpeka att du minsann kan äta vad som helst eftersom du tränar så mycket? Ja, då är du sannerligen inte ensam. Förhoppningsvis påverkas du inte av alla dessa kommentarer, men det är tyvärr en vanlig uppfattning att ett bra BMI är det ultimata måttet på hälsa.

Många som tränar regelbundet och inte upplever några viktproblem kan lätt falla i fällan att tro att kosthållningen är av mindre betydelse eftersom man räddar upp det genom träning. Ett avslutat träningspass ger allt som oftast ett litet lyckorus, men du kan förhöja detta lyckorus ytterligare om du har en långsiktigare inställning till din kosthållning. Vi vill alla känna oss snygga och fräscha. Tränar du har du kommit en bra bit på väg. Just när det gäller träning kan den fräscha känslan dock störas av oönskade eftersvettningar, vilket inte är det optimala om man har ett jobbmöte eller en het dejt direkt efter träningen. Det problemet kan dock lösas enkelt genom att välja högkvalitativa duschprodukter eller kanske en väldoftande herrparfym, vilket ger en stor känsla av fräschhet. Du kan välja mellan ett brett utbud av parfymer ifall det nu var en dejt du hade planerat efter träningen. Det finns en doft för alla smaker och av både kända och mindre välkända märken beroende på vad du själv föredrar.

Något som dock inte kan lösas lika enkelt är en bra kosthållning. För det spelar faktiskt roll vad du äter oavsett hur mycket du tränar. Fyller du din kropp med skräp kommer din kropp att må skräp även om du har stora muskler och bra kondition. År och åter år av dålig kosthållning förstör sakta din kropp och din motståndskraft mot sjukdomar minskar drastiskt. Har du förresten någon i din närhet som du upplever alltid är sjuk? Prova att försöka ta reda på hur den personens kosthållning ser ut och analysera om det kan finnas ett samband. Så oavsett om du tränar eller ej så är skräpmat alltid skräpmat. Dessutom borde du som tränar vara intresserad av att föda din kropp med den bästa maten för se hur du faktiskt kan maximera din fysiska potential. Tycker du att det verkar krångligt och svårt att lägga om din kost kan du för enkelhetens skull se det som ett tidsbegränsat projekt. Avsätt till exempel en månad där nya kostregler gäller och försök vara strikt mot dig själv under den perioden. Med ett definierat slutdatum är det lättare att motivera sig när det känns tungt och sedan utvärdera hur man mår. Förhoppningsvis kommer du dock inte vilja återgå till den gamla kosthållningen utan ser istället fördelarna med långsiktig hälsa och ett långsiktigt lyckorus som boostar ditt välmående efter varje träningspass.

Låt oss inte gå in på vilken mat du bör äta eftersom det krävs flera kapitel, men det enklaste att börja med är att skära ner på snabba kolhydrater och fylla på med grönsaker i blandade färger så har du kommit en bra bit på väg.

bard