Bra träningsformer

Intervallträning

En mycket uppskattad träning som du säkert kan se ett stort antal motionärer som elitidrottare ägna sig åt, är intervallträning och på senare tid har denna fullkomligt exploderat i alla möjliga olika varianter. Intervaller är känt för att ge betydligt bättre kondition än andra motionsformer och du kan göra det genom att löpträna eller cykla. Dock lämpar den sig bäst för löpträning och det finns oändligt många sätt att lägga upp den. Innan stora tävlingar som OS och liknande brukar idrottare använda denna metod för att förbereda sig.

Vad är intervallträning?

När du tränar i intervaller så tränar du hårt och vilar emellanåt i korta pauser. Hur länge du vilar kan variera men det brukar oftast inte vara mer än en minut. Intervallen styrs antingen av tid eller distans och vilan kan antingen vara aktiv, vilket innebär att du joggar lätt på stället eller att du vilar helt från rörelse. Anledningen till att man vilar är att kroppen ska återhämta sig en del från den mjölksyra som bildas men det är viktigt att inte vila för länge.

Olika intervaller

Korta intervaller innebär att du springer för fullt eller cyklar för fullt, (som du vill) i ca 20 sekunder och vilar i ca 10 sekunder. Detta upprepar du 20-30 gånger och det är verkligen maxprestation som gäller. Du kan naturligtvis träna längre eller kortare intervaller som ett par minuter och en halvminuts vila t.ex.

I medellånga intervaller är det vanligare att man lägger vikt vid distansen istället för tiden. Vanligtvis är intervallerna mellan 600 meter och 5 km och vilan består i ca 4-5 minuters lugn joggning på stället. Hur många intervaller man gör beror naturligtvis på hur långt man arbetar, vilket gör att du även kan räkna in de långa intervallerna i denna kategori. Den tuffaste typen av långa intervaller kallas ultraintervaller och kan bestå av rundor på 10 km innan man gör om rundan igen. Dessa använder sig vissa av innan ett maratonlopp och då kan vilan vara 2-3 timmar lång.

Pyramidträning

Om du tränar intervaller i pyramidträning lägger du upp ett helt pass baserat på intervaller med olika tider och distanser. Du kan t.ex. börja med korta intervaller och sedan utöka dem efterhand. I många fall börjar man den första löpningen med att springa 100 meter och vila några sekunder för att sedan utöka prestationen till 400 meter, 600 meter, 800 meter osv.

bard