Laga rätt kost

Du blir vad du äter

Detta uttryck låter kanske som en klyscha men är faktiskt väldigt sant. En människas kosthållning kan säga mycket om vem den personen är och hur han/hon beter sig. Det är inte konstigt att diagnoser och aggressivitet har ökat i samhället då barn och ungdomar häver i sig litervis med energidrycker, godis och salt. Många studier har visat att fel kost leder till brister i hjärnan och påverkar ditt humör. Det har också visat sig att folk med t.ex autistiska barn som har lagt om sina barns kost helt eller till stora delar, har sett förvånansvärda resultat och barnen har blivit betydligt lugnare.

Matvanor börjar i ung ålder

De vanor man får senare i livet har mycket att göra med hur man ätit som barn. Människor som är uppfödda på frukt och grönt lär sig älska dessa råvaror även senare i livet, i stor bemärkelse. I Medelhavsländerna är det ovanligt att barn surar när de ges grönsaker vid middagen medans de i nordliga Europa eller USA ofta vill slippa det. Om man dessutom gör måltiden till något roligt och socialt, lär sig barn att allt som har med mat att göra faktiskt är trevligt.

Håll koll på din kost

Om du märker att du börjar bli allmänt grinig eller får problem med mag och tarm samtidigt som du kanske inte är lika alert som tidigare, kan det möjligtvis ha något med dina kostvanor att göra. Är du dessutom trött och orkeslös så bör du se över innehållet på dina tallrikar ännu mer. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt saker och ting kan ändras och hur ditt humör kan svänga till det bättre bara genom att lägga om din kost. Så var uppmärksam på både dig själv och var lyhörd inför andra när de kommenterar ditt senaste utbrott eller en tids nedstämdhet.

bard