Laga rätt kost

Är motion samma sak som träning?

Orden motion och träning används ofta omväxlande i talspråk och skrift och även om det i många fall är frågan om att undvika upprepande så kan det framstå som att de är synonymer. Är det något att ignorera eller kan det vara värt att reda ut begreppen så att det inte uppstår missförstånd? Ligger det några faror i att betrakta motion som synonymt till träning?

Enligt många läkare, personliga tränare och sjukgymnaster är det stor skillnad på motion och träning och då svenskar idag är mer stillasittande än någonsin är det viktigt att förstå begreppen. Om man till exempel har gått på en lugn promenad med kompisarna så har man absolut inte tränat, och att sedan sätta i sig en pizza i tron att man redan förbränt kalorierna kan få katastrofala följder för både hälsan och midjemåttet.

Motion

Som motion räknas alla fysiska aktiviteter man gör utan att man får upp pulsen eller blir andfådd. Det kan handla om saker som en skön promenad med hunden, en cykeltur i parken med barnen eller ett morgondopp på sommaren. Visst är de alla härliga aktiviteter och de utgör balsam för själen, men träning, det är de inte!

Olika motionsformer kan däremot ha mycket fördelaktiga konsekvenser för hälsan. Den sociala aspekten är viktig för människor i alla åldrar, och att vistas ute i den friska luften är alltid välgörande. Gillar man att bowla så skall man för all del göra det då det, förutom underhållningsvärdet, mjukar upp leder och ökar blodcirkulationen. Bor man i huvudstaden finns det trevliga lokaler förbowling i stockholm där man både kan tävla och umgås med vänner och bekanta och det stimulerar både kropp och själ.

Idag vet man att det absolut sämsta man kan göra för sin kropp är att sitta stilla, och många forskare likställer det till och med vid rökning. Stillasittande leder till alla möjliga hälsoproblem, som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fetma och demens och om man sitter inaktiv i mer än en timme gör man sig själv en enorm otjänst. Men, som sagt, motion är mer än att bara sträcka på benen!

Träning

Som träning räknas alla aktiviteter som ger förhöjd puls och som kräver att man tar i. Typiska träningsformer är löpning och styrketräning, men även promenaden kan uppgraderas till ett träningspass om man bara ökar på takten och blir andfådd. Enligt experterna bör man som nybörjare se till att man tränar minst tre gånger i veckan och fördelarna kommer snabbt: bättre hälsa, mer energi, ett gladare sinne och undvikande av alla de ovanstående hälsoproblemen. En timmes träning ger dock inte fripass till stillasittande under resten av dagen, utan det är då som motionen kommer in så att man befinner sig i tillräckligt mycket rörelse. Kombinera därför löprundan med en kul bowlingmatch med kompisarna – det ger fantastiska resultat!

bard