Laga rätt kost

Kost och träning hör ihop!

Att träna är alltid bra oavsett om man är gammal eller ung, man eller kvinna. Träning finns i många olika former och det viktigaste är att man väljer den träningsform som passar. Har man fysiska hinder eller skador är det dock viktigt att först konsultera med läkare, sjukgymnast eller naprapat för att skapa en anpassad träning. Något som är extra viktigt är att äta rätt kost när man tränar. På så sätt uppnår man en maximal effekt av träningen och man får mer energi.

Vilken mat passar för träning?

All träning kräver mat som är vitaminrik och innehåller bra fetter. Bra fetter innebär fleromättade fetter som finns i lax och annan fisk, avokado, ägg, olivolja, rapsolja och nötter. Mättade fetter ska man helst undvika och de finns i processade livsmedel som korv, pålägg, grädde, choklad, bakverk eller kokosfett. Det är viktigt att även undvika allt som innehåller vitt socker. När det kommer till vilken form av träning man utför, kan man anpassa kosten efter träningsformen. Om man bodybuildar och bygger mycket muskler, är det viktigt att få i sig mer proteiner för att bygga muskelmassa. Den bästa källan till proteiner är fågel, kött, fisk eller skaldjur. Faktum är att räkor innehåller mer protein än man tror. På 100 gram räkor får man i sig hela 20 gram protein. Det är mer sunt att hålla sig till naturlig mat som innehåller mycket protein, snarare än för mycket proteintillskott. Det har visat sig att för stora mängder och överkonsumtion av proteintillskott kan vara farligt för hälsan. Kolhydrater är något man också behöver när man tränar och ibland kan man unna sig en god pastarätt med fusilli av hög kvalitet.

Träna som vegan

När man är vegan äter man inget som kommer från djuren. Då är det extra viktigt att ta tillskott av B12, oavsett om man tränar eller inte. Att vara vegan är mycket nyttigt, men vissa ämnen får man inte i sig tillräckligt av och därför är vitamintillskott viktiga samband med en vegansk kost. Förutom viktiga B12-vitaminer, måste man även ta tillskott av omega-3 och vitamin-D om man tränar som vegan. Det går utmärkt att träna som vegan så länge man även äter mycket av livsmedel som är näringsrika. Det kan vara allt från baljväxter, frukt och grönt, till nötter frön och vegetabiliska oljor.

bard