Bra träningsformer

Vad du bör uppnå med dina träningspass

Det absolut viktigaste som du bör ha i åtanke när du tränar, är att du ska tycka om det. Det betyder inte att du inte ibland känner trötthet och att inte passet är jobbigt. Det ska de vara, annars så ger inte träningen något resultat. Det finns inga träningspass där du kan gå ned i vikt och få bättre cirkulation genom att sitta i soffan och läsa en tidning, så att kämpa under passets gång är en ren självklarhet. Dock ska du tycka det känns skönt kroppen på samma gång och att du får ut något av det. Många älskar känslan efteråt när man har tränat hårt och är nyduschad och klar och det stämmer, det är en underbar känsla som sporrar en att fortsätta. Men för övrigt vill du också har träning som ger dig det du är ute efter. Och vad är då det?

Viktnedgång, bättre puls, bättre kondition, styrka

Det du framför allt vill uppnå med din träning är att få en bättre kondition och mer styrka. I styrketräning får du bara det ena. Det ger inte bättre kondition så om du samtidigt vill träna hjärta och syreupptagningsförmåga måste du komplettera med konditionsträning. Det är viktigt att du får en allsidig träning som ger dig båda delarna så om det ena är på bekostnad av det andra så se till att utöva flera träningsformer.

Mät puls och värden lite då och så för att se att du är på rätt spår. En del som bara tränar styrketräning känner ändå att de är orkeslösa när de har sprungit några meter. Ju mer du orkar desto mer kommer du också att klara av i vardagen.

Viktnedgång är den aspekt de flesta är ute efter när de tränar, eller åtminstone att hålla vikten. Dock kan alla träningsformer hjälpa dig att gå ned i vikt men du måste även tänka på vad du stoppar i dig i form av mat. Se till att du får svettas ordentligt under ditt träningspass. Det hjälper till att rensa ut gifter från kroppen och är också ett tecken på att du gör av med fett och kalorier lite extra. Om du inte är söker på vilka sporter och idrotter som gör av med flest kalorier kan du ta dig en titt i en av de andra artiklarna som ger dig lite tips om sporter som förbränner mest. Ju mer intensiv din träning är desto mer kalorier förbränner du men den lågintensiva träning förbränner faktiskt mer fett. En snabb promenad kan vara perfekt för dig som vill gå ned i vikt men som fortfarande inte hittat den där fantastiska motivationen att börja ligga i hårdträning ännu.

En sista aspekt är att hitta en träningsform som inte belastar alltför mycket då man riskerar att skada sig för fort. Även om du älskar att löpa varje dag så tar knän och leder mycket stryk så se till att skaffa dig bra skor, eventuella inlägg och stretcha ordentligt efteråt.

bard