Laga rätt kost

Träningsformer – välj en som passar dig!

Den bästa träningen är den som blir av. Det är ingen idé att betala dyra pengar för ett outnyttjat gymkort. Sluta upp med att ha dåligt samvete för att träningen uteblir, hitta istället en träningsform som du tycker är rolig! Då är chansen mycket större att du får kontinuitet i träningen, vilket leder till att din kropp blir starkare och att du i slutändan mår bättre. Om du skaffar en hobby där du får vara aktiv kommer du inte ens att tänka på att du tränar samtidigt. Därför listar vi här olika träningsformer och går igenom fördelarna med de olika sporterna. För det viktigaste med träningen är att den verkligen blir av.

Simning

Om du gillar vatten kan det här vara rätt sport för dig. När du simmar tränar du många olika muskelgrupper samtidigt: rygg, axlar, lår och rumpa. Simning är en skonsam träningsform, och passar den som har besvär med till exempel ryggen eller knäna. Det går att variera träningen genom att träna i intervaller, att varva mellan snabbt och långsamt tempo.

Löpning

Att träna löpning kräver i princip endast att du har ett par löparskor att springa i. Träningen kan ske var som helst och när som helst: i stan eller i skogen, på lunchrasten eller på semesterresan. Du bestämmer själv hur intensiv din träning ska vara. Börja försiktigt, sätt delmål och öka sträckan allt eftersom.

Yoga

Övningarna i yoga gör din kropp smidig och rörlig. Den kan också lösa spänningar i muskler och leder. Yogautövning kan ske på olika nivåer, börja med en nybörjarkurs för att lära dig grunderna. När du blivit mer van kan du utföra övningarna själv hemma i vardagsrummet, på badstranden eller på hotellrummet. Den här träningsformen kan du utveckla efter dina egna behov.

Tennis

En bra sport om du vill öva upp ditt bollsinne. Hitta en vän, som är på samma nivå som du, att spela med. Intervallträningen kommer av sig själv när du spurtar efter bollen. Satsa på ett billigare racket i början, det är inte racketen som avgör hur mycket du får ut av din träning.

Cykling

När du cyklar tränar du ben och rumpa samtidigt som du övar upp konditionen. Du kan cykla längre sträckor på landsvägar, fara runt i terrängen med mountainbike eller cykelpendla till jobbet. Att cykla är ett bra sätt att få in motion i vardagen. Välj cykeln istället för bilen när du ska färdas kortare sträckor. Investera i en bra cykel, det kan vara värt att låna en mindre summa pengar för att kunna köpa en kvalitetscykel.

Dans

Det finns en mängd olika danser att välja mellan, till exempel bugg, salsa och zumba. Kolla vilka dansskolor som finns där du bor. Förutom att du får motion när du dansar, tränar du också balans och koordination. Dans är en social sport, så chansen att dessutom träffa nya människor är stor.

bard