Laga rätt kost

Kostens påverkan på håret

När det kommer till ett friskt och välmående hår är det inte bara yttre faktorer som påverkar. Precis som resten av kroppen behöver cellerna och processerna som upprätthåller kvalitén på håret rätt typ av näring. Grunden för att ha ett välmående hår är en välmående insida och en hälsosam livsstil. Men ibland finns det andra faktorer som har påverkat håret negativt. Om du har drabbats av håravfall eller något annat som gett dig mindre hår finns det faktiskt saker du kan göra åt saken förutom att äta bra mat och vara hälsosam. På NordicHair.com kan du läsa om en enkel behandling mot håravfall och tunnhårighet. Du kan även på NordicHair.com boka tid för en konsultation antingen fysisk på plats eller via video. Det finns även annan matnyttig information på NordicHair.com som artiklar om hår och hud.

Mat för bättre hår

Oavsett om du gör en behandling för att få tjockare hår eller om du trivs med det håret du har är det värt att lägga lite tid på att vårda håret för att det ska må bra. Att äta en balanserad, proteinrik och varierad kost är väldigt viktigt för ett välmående hår. Lax är ett livsmedel som är väldigt gynnsamt för håret eftersom lax är rikt på D-vitamin och innehåller mycket protein men framförallt omgea-3. Fisk innehåller omgea-3 som är en fettsyra kroppen själv inte kan producera. Omgea-3 gör hårstråna starkare och gör så att hårbotten håller sig återfuktad. Hår består av protein så därför är det viktigt att äta tillräckligt med protein. Förutom lax är det bra att äta ägg, mjölk, ost och magert kött som är väldigt proteinrikt. D-vitamin är bra för att hårsäckarna ska fungera optimalt.

Zink är något som är viktigt för håret eftersom zinkbrist kan ge en irriterad hårbotten och att du tappar extra mycket hår. B-vitamin är också något som är bra att få i dig eftersom det gynnar hårväxten. Men genom att äta en varierad kost där du får i dig olika livsmedel behöver du oftast inte tänka på specifika livsmedel. Men om du har problem kan det vara värt att försöka boosta håret med specifika saker. Tänk på att stress, rökning, och sömnbrist är faktorer som också påverkar håret.

bard