Att komma igång

Träning i vardagen

Ibland räcker tiden inte riktigt till för det antal träningspass vi skulle vilja hinna med i veckan. Speciellt i en barnfamilj där hämtningar, lämningar och barnens aktiviteter tar mycket tid, kan det vara svårt att komma loss och ta sig till träningsstället. Men ge inte upp för det. Det finns mycket vi kan göra i vardagen för att hålla oss i form mellan träningspassen.

Kanske tänker du på klassikern att ta trapporna istället för hissen och det är faktiskt inte ett dumt råd. Skaffa dig gärna en stegmätare, det finns också som app i mobilen och som funktion i en del klockor, och utmana dig själv att gå så mycket som möjligt på arbetstid. Om du sitter vid ett skrivbord kan du emellanåt arbeta stående och gå lite på platsen. Det finns till och med speciella små rullband, som löpband fast i långsammare takt, som du kan promenera på samtidigt som du står upp och arbetar.

Konferenser och mässor kan verka hopplösa när det kommer till träning, men passa på att ta små mikroträningspass. Använd de små musklerna i händer och fötter. Många företag bjuder på gott, till exempel i en Tablettask med tryck som de delar ut som reklam. Om du har en sådan i fick kan du öppna och stänga den några gånger snabbt i följd och när den är tom kan du med all kraft krama den i en hand, slappna av, krama igen.

Ta gärna för vana att ta en snabb och uppfriskande promenad på lunchen. Det behöver inte vara många minuter, men kommer att ha god effekt. Att vi sedan känner oss lite piggare efter lunchen är förstås inte så dumt. Kanske kan du också välja fler promenadsträckor under dagen, till exempel till affären eller till förskolan. När du väntar på barnen medan de är på en fritidsaktivitet kan du själv gå en rask promenad eller jogga istället för att sitta på en bänk och titta i mobilen medan du väntar.

Några snabba styrkeövningar, till exempel push up mot en vägg eller långsamma knäböj, varje gång du går på toa eller ska gå och hämta kaffe blir snart en god vana. Så fort du har en väntetid någonstans, oavsett om det är inför ett möte eller vid kopiatorn, kan du passa på att göra några övningar. Om du vill göra något diskret kan du passa på att stå på ett ben en stund och bara lyfta det andra benet marginellt över golvet. Bra balans och styrkeövning som inte märks av omgivningen.

Brukar du stanna till på lekplatsen med barnen på eftermiddagen? Grattis! Det är bästa träningsstället för föräldrar. Dessutom kommer barnen att älska att du är aktiv istället för bara står och väntar. Puttar du ett barn i gungan kan du passa på att ta ett hopp varje gång du puttat till gungan eller låtsas att du åker slalomskidor. Klätterställningar är roliga och bra träningsställen. Klättring aktiverar många muskler. Passa gärna på att dra dig upp i armarna eller hänga upp och ner om du törs.

bard