Att komma igång

Det första steget

När du har börjat komma igång med din vardagsmotion mer så kommer du efterhand att märka att du blir lite piggare, dels av den friska luften och dels av att du orkar mer. Detta gynnar alla i din omgivning, inte minst på arbetet och hemma när dina familjemedlemmar kan dra nytta av din energi mer. Kroppen är en finurlig varelse som vänjer sig vid rutiner och ber om mer av det goda, när den väl har fått kläm på det. Förmodligen kommer du snart att känna mer lust till att faktiskt ta upp en träningsform, vad den nu må vara.

Att välja träningsform

Att välja vilken typ av träning man ska ägna sig åt kan ibland vara svårt och ofta blir man imponerad av alla muskelknuttar på gym och tänker att det där ska jag minsann också göra. Men kanske det inte passar dig personligen. Att göra något bara för att andra säger du borde göra det eller för att de flesta faktiskt gör något, behöver inte betyda att just du ska göra samma sak. Tänk efter vad du gillade som barn eller någon vardagsmotion som du uppskattar extra mycket. Kanske du tycker om att kombinera frisk luft med träning? Då är gång, power walk eller löpning något för dig. Är du en gruppmänniska eller en ensamvarg som vill sätta ditt eget träningstempo utan en skrikande instruktör i bakgrunden?

Många älskar att träna tillsammans med andra medans andra hellre blir sporrade om de får träna själva. Ingetdera är fel utan helt enkelt en smaksak. Om du vill kan du också variera din träning för att inte bli uttråkad för snabbt och samtidigt träna fler muskelgrupper. Att ha två olika träningsformer är också smart om man skulle känna en dag att man inte vill gå till den ena. Då kanske man kan göra det andra istället.

Börja långsamt i mindre skala

När du väl är införstådd med vad du vill göra för att röra på dig, är det dags att sätta igång men om du inte vill planera så behöver du inte det. Det viktigaste är att njuta och ha kul under tiden så sätt delmål eller inte, vilket du vill! ta inte ut dig för hårt i början, då skadar du dig lätt eller ger upp direkt.

bard