Laga rätt kost

Gå ner i vikt för knänas skull

Du som lider av stelhet och värk i knäna har förmodligen drabbats av artros. Det är en mycket vanlig ledsjukdom som kan drabba människor i alla åldrar, även om det är vanligast från medelåldern och uppåt. Just knäna får ta mycket stryk under livets lopp och därför är det lätt att hamna i en ond cykel där du rör dig mindre, går upp i vikt och får ännu mer problem med dem.

Som tur är finns det idag mer kunskap om hur olika ledproblem uppstår och kan behandlas, och du kan få stor hjälp vid artros i knä som kan bli livsförändrande. Behandlingen kan ske både med en fysioterapeut vid din sida eller med assistans över mobilen och ju mer du lär dig desto bättre kommer du bli. Problemet måste attackeras från flera håll och viktnedgång är ofta en av de första rekommendationerna du kommer få.

Varför är vikten så viktig?

Den mest uppenbara anledningen till att det är så viktigt att hålla en bra kroppsvikt vid artros är naturligtvis att dina knän belastas mindre. Fem kilos viktnedgång brukar vara den initiala rekommendationen men även en eller ett par kilon kan göra stor skillnad. För att verkligen förstå hur belastningen minskas med ganska små viktnedgångar kan du ta en mjölkkartong i vardera handen och hålla dem mot axlarna, samtidigt som du går ett varv runt ditt hus.

Det här är dock inte den enda anledningen. Studier har visat att för mycket kroppsfett, särskilt det som lägger sig runt midjan, har inflammatoriska egenskaper som påverkar dina leder. Vid artros är leden inflammerad och det sista den behöver är faktorer som eggar snarare än lugnar ner. Ta därför ett midjemått för att se hur mycket du behöver förlora i centimeter snarare än att konstant väga dig. På ett ungefär ska du ha ett midjemått som är något mindre än hälften av din längd. Det vill säga om du är 175 cm lång delar du det med hälften, vilket blir 87,5 cm och sedan drar du bort ungefär fem centimeter till. Det är den övre gränsen för hur mycket midjefett du bör ha.

Svårt att gå ner vid stillasittande

Ett av de största problemen vid knäartros är att det initialt kan kännas svårt att komma igång med motionen. Ibland kan några uppvärmningsövningar hjälpa men också en smärtstillande tablett då och då. När du väl kommer igång brukar smärtan lindras rejält så det viktigaste är att komma över tröskeln. Det hjälper också att välja träningsformer som inte är så betungande för just knäna som till exempel simning eller cykling med högt säte.

Motion i all ära men allra viktigast för din viktnedgång är dock kosten. Genom att skapa ett hälsosamt kaloriunderskott kan du gå ner till en bra matchvikt inom en relativt kort tid. Hjälp artrosen ytterligare genom att konsumera antiinflammatoriska livsmedel som fet fisk, ingefära och gurkmeja och försök undvika irriterande ämnen som socker och alkohol. Visst kan du unna dig något ”syndigt” lite då och då men genom att försöka hålla en bra balans kan du se fram emot ett friskare och rörligare liv trots artrosen.

bard