Bra träningsformer

Den höginstensiva och den lågintensiva träningen

Det finns två delar av träning – den träning som hör till högintensiv och den typ som kallas lågintensiv. Vad dessa betyder ska vi reda ut här.

Högintensiv träning

Om du tränar högintensivt betyder det att du kickstartar kroppen med en exploderande träningsvariant. Då sätter förbränningen igång och du vaknar verkligen till liv. en person som tränar på en högintensiv nivå har en maxpuls på mellan 86-100% och träningspassen kan bestå av både styrkeövningar och konditionsträning. Det som aktiveras under högintensiv träning är också de supersnabba muskelfibrerna, vilket ger upphov till tillväxthormonet som bygger muskelmassa. Ofta innebär högintensiv träning en del intervaller som i t.ex tabata och du behöver inte träna i timmar för att uppnå resultat.

Den senaste tiden har dessa relativt korta men supereffektiva träningspass fått fäste och gillas av stressiga personer som annars inte har tid att träna lika ofta. Ett högintensivt pass kan faktiskt bara vara under 20 minuter men under den tiden arbetar du som du aldrig gjort tidigare, det ska du veta! Denna tidseffektiva träning ger resultat på kort sikt och blir alltmer populär.

Lågintensiv träning

Till skillnad från den högintensiva träningsformen, är lågintensiv mer utdragen och innebär inte lika mycket konditions och styrka. Det kan vara medelsnabba promenader, trädgårdsarbete, cykling på normal nivå eller lätt joggning. Du har då en puls som ligger på 60% av din maxpuls och förutom den lågintensiva finns även den medelintensiva träningen som är en blandning av hög-och lågintensiv. Men åter till den lågintensiva träningen.

Detta är träning som gör dig varm utan att göra dig alltför flåsig och du kan då prata obehindrat med folk runt omkring di – något som helst inte uppskattas när en person tränar så att det knakar. Vad som är lågintensiv varierar från person till person men det som händer är att din fettförbränning ökar mer och hjärtat jobbar på en lämplig nivå utan att tränas för mycket. Dock är det inte lika bra som konditionsträning i den högintensiva träningen då hjärtats pumpeffekt verkligen påverkas positivt. Med lågintensiv orkar du hålla på längre och det är just det som boostar din fettförbränning.

Den medelintensiva träningen

Den träning som är den vanligaste typen är den medelintensiva då flåset påverkas och du kan hålla på ett tag och samtidigt känna dig rejält trött efteråt. Det är främst den som motverkar hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och viktuppgång och minimum rekommendation för vuxna är att träna minst en halvtimme om dagen fem dagar i veckan om du vill hålla dig stark och vid vigör.

bard