Laga rätt kost

Vilken kost till vilken träning?

När man börjar träna gör man det av olika anledningar. Det kan handla om att gå ner eller upp i vikt, att få mer uthållighet eller styrka, eller helt enkelt att man vill förebygga skador och känna sig så frisk som möjligt. Träning anses också vara en av de absolut mest antidepressiva behandlingarna då man dels mår bättre rent kemiskt av att träna då kroppen får njuta av härliga lyckohormoner som frigörs vid fysisk ansträngning, dels också då man blir piggare och starkare av en bra fysik. Det är också en mycket effektiv metod att sluta röka en gång för alla, då man snabbt tappar suget allteftersom man får bättre kondition, och därmed är ett viktigt steg i vägen mot ett rökfritt liv.

Oavsett anledning är det otroligt viktigt att man anpassar sin kost efter sin träning och om man är helt grön i ämnet är det ett måste att prata med sin tränare, en dietist eller läkare om detta innan man kör igång på allvar. Man kan nämligen både förbättra och försämra sina träningsresultat efter den kosthållning man följer.

Hur ska man tänka?

Först och främst måste man äta om man tränar. Detta är A och O, eftersom kroppen behöver näring för att kunna öka sin uthållighet och styrka. Om man vill gå ner i vikt ska man alltså inte börja svälta sig själv och träna som en galning, utan snarare se över sina kostvanor och se till att få i sig så näringsrik mat som möjligt. Anledningen till att det till exempel är

nyttigare med fullkornsbröd än vitt bröd är inte att det är någon större skillnad i kalorier, utan att fullkorn håller blodsockret på en jämnare nivå och kan påverka allt från tarmfloran till vårt humör. Detsamma gäller om man vill bli en uthållig långdistanslöpare – att inte ge kroppen bränsle resulterar i att man försvagas så mycket att man knappt klarar några kilometer.

Protein eller kolhydrater?

Trots alla populära dieter som mest handlar om att utesluta kolhydrater är det ett faktum att våra kroppar behöver båda två. När det kommer till träning kan det dock spela roll hur man balanserar mellan de tu. Har man genomfört ett tungt träningspass är det fördelaktigt att

konsumera protein i form av bland annat ägg efteråt, då det hjälper kroppen att reparera sig själv och öka muskelvolymen. Å andra sidan kan en löpare behöva äta en hel del kolhydrater ett par timmar innan ett lopp för maximal effekt.

Ett vanligt

misstag som många också begår i samband med träning är att börja äta mer än vad man behöver. Om fitbiten säger att man precis bränt 300 kalorier innebär det inte att man kan äta en chokladkaka med gott samvete, och det är just därför som det är vikigt att vara så informerad som möjligt.

bard