Laga rätt kost

Rätt kost och träning ger bättre psykisk hälsa

Du är säkert redan medveten om vad en hälsosam kost och träning kan göra för fysiken. Med rätt mat och träning blir vi starkare, friskare och får vanligtvis även ett bättre självförtroende. Vårt yttre hänger ihop med hur vi känner oss och hur vi ser på oss själva, vilket har gjort att många människor börjat intressera sig för just träning. Genom att träna och röra på oss kan vi förhindra olika sjukdomar som kan komma av t.ex. övervikt eller mycket fet mat, men visste du att du även positivt kan påverka ditt psykiska välmående?

När vi äter rätt och tränar är det mycket som händer i vår kropp. Det gäller dock att det är hälsosam mat eller så kallad hälsokost som vi får i oss för att få den effekt som vi söker. Ett vanligt misstag hos den som tränar är att lägga alldeles för stort fokus på träningen och glömma bort kosten, men sanningen är att kosten har en betydligt större påverkan på kropp och själ än vad träningen har.

Både depression, stress och ångest är något som kan botas eller lindras med rätt typ av mat och motion, men man kan även öka sin koncentrationsförmåga och sin prestationsförmåga. En bättre mental hälsa är något som människor i alla åldrar kan vara i behov av, speciellt inför en mycket viktig uppgift som att klara av högskoleprov eller kunna hantera en stressig dag på arbetet. Effekten av träning och rätt typ av kost är så effektiv att den kan liknas med mediciner och forskare menar att om det fanns en tablett som hade kunnat ge samma resultat, hade den varit otroligt populär.

Så ska du träna och äta

Det finns ingen regel som säger att man måste spendera timmar på gymmet varje dag för att få de resultat som man strävar efter. Oftast räcker det gott och väl med en 30 minuters promenad eller fysisk aktivitet 4-5 gånger i veckan för att förbättra sin hälsa. Det du ska sträva efter är alltså inte hårda styrketräningspass (om det inte är den typen av träning som du föredrar), utan det

viktigaste är att du får upp pulsen. Det kan man t.ex. göra genom att ta cykeln till arbetet istället för bilen, springa en runda på morgon eller kväll eller varför inte gå och simma. Det är inte aktiviteten i sig som har betydelse, utan hur länge du gör det och vilken puls du får upp. En rekommendation är att uppnå en puls på 70 % av maxpulsen, vilket motsvarar cirka 120 till 130 slag i minuten.

Vad gäller då när det kommer till kosten? För att få en bättre psykisk och fysisk hälsa ska man försöka äta så mycket rå mat som möjligt. Det handlar främst om frukt och grönsaker, men i vissa fall kan även kosttillskott vara till stor hjälp. Gröna baljväxter, banan, avokado, grapefrukt och citrusfrukter är hälsokost som har stor inverkan på vårt psyke, men även kål, tomat och selleri har visat sig vara riktig ”super food” för våra kroppar.

bard